0.6 C
Ljubljana

Ko božič zadiši v skodelici: skrivnost kuhanega vina, ki ustavi čas

Ko se večer spusti nad mesto, lučke zažarijo in se izpod kap kapuce dvigne para toplega diha, se zgodi nekaj tihega, a mogočnega. Nekje v bližini zacvrči cimet, pomarančna lupina odda svojo eterično noto in zrak se napolni z obljubo topline. Božič je tu – in zadiši po kuhanem vinu.

Kuhano vino ni le pijača. Je spomin. Je stojanje na mrazu s toplimi dlanmi okoli skodelice. Je pogovor, ki traja dlje, ker se nikomur ne mudi domov.

Da bo ta čarovnija uspela tudi doma, potrebuješ več kot recept. Potrebuješ občutek.

Največja skrivnost dobrega kuhanega vina?
Ne rešuješ slabega vina z začimbami.

Izberi vino, ki je:

  • mlado

  • sadno

  • ne preveč kislo ali grenko

Za božični večer se še posebej lepo obnese belo kuhano vino – svetlejše, dišeče, praznično.

Najboljše izbire:

  • laški rizling

  • rumeni muškat

  • sauvignon

Začimbe, ki dišijo po praznikih

Božič ima svoj vonj. In ta ne prenese pretiravanja.

Osnovna božična trojica:

  • cimet

  • klinčki

  • lupina bio pomaranče

Dodaj po občutku:

  • zvezdasti janež (za praznično noto)

  • ingver (za toplino)

  • vaniljo (za mehkobo)

Če začimb ne vidiš več v vinu, si jih dal preveč.

Pravilo, ki ga pozna vsaka dobra stojnica

Kuhano vino ne zavre. Nikoli.

Ko zavre, izgubi:

  • aromo

  • alkohol

  • dušo

Prava temperatura je tista, ko se iz lonca začne dvigati vonj, ki privabi ljudi iz sosednje sobe.

Božični recept: belo kuhano vino, ki diši po večeru ob lučkah

Sestavine

  • 1 liter belega vina (laški rizling ali rumeni muškat)

  • 2–3 žlice medu ali sladkorja

  • lupina 1 bio pomaranče

  • sok ½ pomaranče

  • 1 palčka cimeta

  • 3 klinčki

  • majhen košček svežega ingverja

Priprava

  1. Vino vlij v lonec in segrevaj na nizkem ognju.

  2. Dodaj začimbe, lupino in sok pomaranče.

  3. Ko vino postane vroče in zadiši, sladkaj po okusu.

  4. Pusti, da se okusi povežejo 10–15 minut – brez vretja.

  5. Precedi in postrezi v ogretih skodelicah.

Po želji okrasi z rezino pomaranče ali cimetovo palčko.

Zakaj kuhano vino pomeni božič

Ker nas prisili, da se ustavimo.
Ker nas greje od znotraj.
Ker diši po tem, da je vse – vsaj za trenutek – tako, kot mora biti.

In ko naslednjič zaslišiš vprašanje »A si za kuhano vino?«, veš, da ne gre le za pijačo. Gre za povabilo v božični trenutek.  

Skrivnostna.si

Sorodni članki

Najbolj brano